Pages

Friday, November 18, 2011

Tutorial: cara refill dakwat printer HP

salam semua..first sekali aku tengok ink warne itam semakin berkurang, so aku risau la kalau aku nak guna print but ink dah abis, nak cekau mane, almaklumlah kan aku nie seorang yang gelabah. memandangkan skunk nie dah nak akhir semester so kenalah berjimat, he2. mula2 wat survey kat PC fair kat DSI ink jenis HP63 tak de la mahal sangat around RM29 je.

Then, aku ingatkan kat tempat lain semua sama jew. that's time aku punya ink masih banyak lagi. yelah baru je beli awal semester. dah aku nie gile memerint ink itam pun semakin berkurang. pada aku, HP printer the best la tak macam canon tu..beli mahal2 then bole nak guna. kureng asem jew. then aku beralih arah kew HP.muahaha. so 2-3 ari lepas aku pun pi la kedai kat meranti tu pi survey ink. aku tengok RM23. besides that, aku tefon gak abang aku tanye harga ink bape. dia cakap around RM42. then abang aku  pun suruh aku pi beli kat sini jew.

kalau korang nak tahu nie abang aku nie supplier semua jenis ink. ngan dia nie murah sikit tapi korang kena beli dgn jumlah yg banyak la , abang aku gak servis laptop. kalau  lappy korang rosak or nak beli ink kew, bole contact ngan aku ok.

tersasul sudah, kita kembali kejadian sebenar ok.Oleh kerana excited nak beli ink printer tadi around 11am aku pun pi la kedai kat meranti tu utk beli ink. pada awalnya nak beli catridge baru, but orang kat kedai tu cakap harga dia rm42. ha2 amek kau. suprise pun ade. klu nak beli catridge bole jew.memang aku dah bajetkan RM50 untuk beli ink baru, then aku tanya tentang refill ink, Orang kat kedai tu cakap bole jew nak beli refill ink then cucuk jew kat catridge, he2 apalagi aku pun terus cekau yang refill tu.. murah jew RM12...jimat duit aku. kat sebelah nie contoh pek isian semula ink k...








LETs the TUTORIAL.

  1. nie barang2 yang diperlukan. korang punya catridge, jarum and ink yang korang beli tu..semua satu set. so tak yah risau nak kena beli jarum kew, ape kew,. jangan lupa sediakan banyak2 tisu and kain lap.kalau tak hitam legam la korang punya tangan.kalau nak pakai glove pun boleh.



 2. pastu kat cartridge tu kat ade pelekat yang warna putih, make sure korang buka ea. macam kat bawah nie. 

 3.korang nampak tak kat atas tu ade tiga lobang itam, then antara triangle tu ade lubang putih, korang kena pastikan korang buka pelekat tu sampai lobang paling atas.(kat atas lobang putih tu).jangan buka sampai abis tau nt kalau korang dah isi ink tu takut tumpah pula kalau korang terbalikkan dia.


4.ok, next korang amik ink isian semula tu then krang bukakan penutup dia(yang kecil). kalau yang besar tu untuk korang tekan kan kedalam cartridge. make sure dia punya penutup tu jangan buang pulak. nanti nak kena guna semula.


5. ok, make sure korang alas dengan kain lap or plastik or paper tau, kalau dakwat tu jatuh tak la bersepah. 
 6.pasang jarum kat muncung ink yang lubang kecil tu. nak pasangnyew sama jew dengan cara korang buka penutup ink tu.then orang tekan la lubang yang besar tu. make syre korang jangan la tekan banyak2 around 5ml pun dah banyak.first time aku wat nie, aku tekan sampai 6 mL amek kau. tumpah sana sini
6.last but not least, make sure korang tutup semula dengan penutup ink isiean semula k...takut ini tu jadi tersumbat pula.  selamat berjaya.

3 comments:

  1. Semua printer hp boleh ke buat cemni

    ReplyDelete
  2. I have been reading your posts regularly. I need to say that you are doing a fantastic job. Please keep up the great work.

    123hpremoteassistance Envy 7649 Printer Setup

    ReplyDelete
  3. Hi, nice blog very good information. Thank you....

    123 HP Envy 7649 Printer Setup

    ReplyDelete